Læge Marie Von Sperling: Stabilt blodsukker

Mange kosteksperter anbefaler, at man spiser hver anden time for at holde blodsukkeret stabilt.

Der findes ikke et entydigt svar på, hvor ofte man bør spise for at holde blodsukkeret stabilt.  Seks-syv  måltider om dagen er ikke nødvendigvis bedre end tre. Tilbage i ”ursuppen” spiste mennesker ikke hele dagen lang, men vores moderne liv betyder, at tilgangen til mad er overrumplende. Man bør tænke ”back to basics”. Lade maven fortælle, hvornår man er  sulten, så man ikke ”by-passer” kroppens naturlige sultregulation.

Blodsukkeret reguleres via hormonerne insulin og glukagon i blodet. Insulin trækker sukker væk fra blodet og ind i cellerne. På den måde sænker insulin blodsukkeret. På samme måde kan   glukagon hæve blodsukkeret, hvis det er faldet langt ned. Det sker via udtræk af sukker fra leveren ud i blodet.

Det er vigtigt at understrege, at følsomheden for insulin i blodet er vigtigt for et stabilt blodsukker. Hvis man har en høj følsomhed for insulin, vil  det sukker, vi spiser, blive omsat let. Hvis man ikke har en høj følsomhed for insulin , vil sukkeret svømme rundt i blodet for længe, og der er stor risiko for, at sukkeret omdannes til fedt, og havner på sidebenene.

Spiser man varieret kost med (grove) ris, pasta, rugbrød, fibre, fisk, kød, grøntsager og en smule frugt kan man naturligt opnå mæthed dagen igennem.

Den bedste metode til at øge insulin-følsomheden, er ved at dyrke sport. Der findes utallige videnskabelige undersøgelser, der bekræfter dette. Så længe at insulin og glukagon ”virker” rigtigt, så vil kroppens blodsukker kunne reguleres naturligt, og med en sund diæt og motion undgår man hidsige blodsukker svingninger og risiko for overvægt.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!