LEVEREN

Leveren er det organ der hjælper os med at have et stabilt blodsukker, da leveren har et depot af kulhydrat kaldt glykogen. Glykogen bliver dannet i leveren efter at vi har spist et måltid, da det bliver optaget når sukkeret eller glukosen i vores blod stiger.

Det depot du har i leveren fungere sådan at når glukosen i din blod er lavt, begynder leveren at tage fra sit depot af glykogen, og omdanner det til energi som dine celler kan bruge som energi. Denne proces starter forfra, når dit blodsukker falder. På denne måde sørger leveren for at vi hele tiden har brændstof til vores celler.

Udover at leveren er det organ, der sørger for at tilføre sukker til vores blod, har leveren mange andre goder, som f.eks:
  • Dannelse af galde til nedbrydning af fedtstof i fordøjelseskanalen, og optagelse af dem fra tarmen.
  • Omsætning af protein.
  • Omsætning af kulhydrat.
  • Omsætning af fedtstoffer.
  • Aktivering af D-vitamin.
  • Depot for jern, vitaminer og, som nævnt, kulhydrater.
Leveren er et super organ, og kommer os til undsætning på mange områder. Sørg derfor for at passe på den og sørg for at dig selv og din lever får nogle gode grove fibre, massere af grønsager, frugt og protein. – og nydt at den virker som den gør!

Hvis du har lyst til at læse mere om leveren og hvordan blodsukkeret fungere, kan du læse læge Anne Sofie Blaabjerg indlæg HER

 

 

Kilde: Nielsen O. & Springborg A., ind under huden, Anatomi og fysiologi, 2. Udgave, Munksgaard Danmark, København 2005.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!